štvrtok 20. januára 2011

Bezchlpí

S Esom sme sa  ešte neodhodlali zaobstarať si nejaký digitálny TV prijímač z obavy, že tak či tak nikde nič nedávajú. No keďže vlastníme televízor a človeku to nedá ho nezapnúť, sme odkázaní na štyri programy medzi ktorými s nie veľkým nadšením večer čo večer prepíname. Občas je to ale fajn, lebo si pozrieme program, ku ktorému by sme sa možno za iných okolností ani nedostali. Takto sa nám občas podarí pozrieť si napríklad Noc v archíve. Práve tu ma zaujalo, že ženy v našom štáte pred „89tym“ vôbec netrápilo ochlpenie pod pazuchou. Dokonca ani modelky, či herečky v mierne erotických scénach. Od tohto času som mierne posadnutá sledovaním podpazuší. Ako náhle niekto vo filme zdvihne ruku, hneď pritiahne môj pohľad. Nedávno som si všimla, že pre mnohé ženy určite sexy chlap Matthew McConaughy sa neholí v podpazuší. Správne. Veď ako môj tato hovorieva: „Správny chlap má smrdieť aj z fotky.“ :D 
Odkiaľ tento trend vlastne dofičal? Základný predpoklad je Amerika a jej filmové plátno. Ale kam až siahajú korene histórie holenia intímnych partií?
Keď počujem sloveso holiť sa, napadne ma, že je to čisto mužská záležitosť, no v konečnom dôsledku s tým máme my ženy zas len viac trápenia ako samotní muži. Väčšina chlapov si holí len tvár a nájde sa pár takých, ktorý sa starajú aj o podpazušie a iné partie. Ale čo my ženy? Oblasť podpazušia, intímne partie, oblasť  bikín, nohy...holíme si celé telo, dokonca pre niektoré ženy sú aj chĺpky na rukách neprípustné. Míňame na žiletky, vosky, depilátory či epilátory, alebo si chodíme odstraňovať chĺpky ku kozmetičke. Žena, ktorá sa neholí dokonca vyvoláva v spoločnosti odpor. Pre mnohé z nás je holenie otravná záležitosť. Mám kamošky, ktoré v lete niekedy nejdú na kúpalisko len preto, lebo sa im práve nechce oholiť si nohy... 
V starovekom Egypte, Grécku či Rímskej ríši sa ženy holili, pretože ochlpenie na tele považovali za necivilizované. Keď si všimnete sochy z tohto obdobia, taktiež sú zobrazené bez akéhokoľvek ochlpenia. Na strednom východe sa zase ženy holili v svadobný deň. Jednoducho v minulosti sa holenie absolútne nepovažovalo za typicky mužskú či ženskú záležitosť. Vo všetkých kultúrach sa však ľudia holili zväčša z hygienických dôvodov. Okolo roku 1915 sa začali oholené ženy objavovať na obálkach časopisov, začala výroba kvalitnejších a kvalitnejších žiletiek pre jednoduché oholenie a tak sa nám tento trend rozmohol a trvá až dodnes.
Holíme sa z rôznych dôvodov – hygienických, estetických, náboženských, profesionálnych.
Najbežnejším dôvodom je ten hygienický. Nechceme druhým smrdieť a každý veľmi dobre vie, že pot zachytený v chĺpkoch cítiť viac, ako keď je človek oholený.
Čo sa týka dôvodu estetického, ten nám ponúkli médiá a krásne modelky na obálkach časopisov, či filmové plátno.
Prorok Mohamed zas nariadil svojim ľuďom, mužom i ženám, holiť sa z hygienických dôvodov a od tej doby sa holenie stalo moslimskou náboženskou tradíciou. Moslimovia si vždy holia podpazušie.
Takisto aj profesionálny športovci si holia celé telo aby bolo viac aerodynamické.
Existujú ale samozrejme aj ľudia, ktorý sa naopak neholia vôbec. Väčšinou je to zo sociologických príčin. Napríklad hipisáci sa v duchu svojej viery v prirodzenosť neholia a dokonca vystavujú svoje ochlpenie na „obdiv“ nosením tričiek bez rukávov, či šiat. Takisto niektoré feministky si neodstraňujú chĺpky zas preto, aby prelomili bariéry a rozdiely medzi pohlaviami.
Telo bez chĺpkov sa stalo jedným z aspektov ženskej krásy. Spolu s ním a približne v tej istej dobe sa objavil aj make – up a rôzne druhy diét. Pre väčšinu žien a čím viac aj mužov je telo najdôležitejším vyjadrením samého seba.
No nič, musím bežať oholiť si nohy, lebo idem na plaváreň. Čaute.

2 komentáre:

  1. nojo, ale ten egyptsky obrazek me pobavil :)

    Zvu te zucastnit se KENZO Giveawaye na mem blogu! styleandlavender.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
  2. jeej....dík za pozvanie...ale trošku som sa spozdila.....trubka :P

    OdpovedaťOdstrániť